ברכות השחר

ברכות השחר

ברכות השחר לנשים

מודה אני לפניך מלך חי וקיים, שהחזרת בי נשמתי בחמלה, רבה אמונתך. בָּרוּךְ אַתָּה ה´, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְותָיו וְצִוָּנוּ עַל נְטִילַת יָדַיִם: בָּרוּךְ אַתָּה ה´, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה. וּבָרָא בו נְקָבִים נְקָבִים. חֲלוּלִים חֲלוּלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לִפְנֵי כִסֵּא כְבודֶךָ שֶׁאִם יִסָּתֵם אֶחָד מֵהֶם או אִם יִפָּתֵחַ אֶחָד […]

ברכות השחר: נוסח אשכנז

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶר קִדְּשָֽנוּ בְּמִצְוֹתָיו וִצִוָּֽנוּ עַל נְטִילַת יָדָֽיִם בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה, וּבָרָא בוֹ נְקָבִים נְקָבִים , חֲלוּלִים חֲלוּלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לִפְנֵי כִסֵּא כְבוֹדֶךָ, שֶׁאִם יִפָּתֵחַ אֶחָד מֵהֶם, אוֹ יִסָּתֵם אֶחָד מֵהֶם, אִי אֶפְשַׁר לְהִתְקַיֵּם וְלַעֲמוֹד לְפָנֶיךָ . בָּרוּךְ אַתָּה יי, רוֹפֵא כָל […]

ברכות השחר: נוסח ספרד

מודֶה / מודָה / אֲנִי לְפָנֶיךָ מֶלֶךְ חַי וְקַיָּם, שֶׁהֶחֱזַרְתָּ בִּי נִשְׁמָתִי בְּחֶמְלָה, רַבָּה אֱמוּנָתֶךָ: בָּרוּךְ אַתָּה ה’, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְותָיו וְצִוָּנוּ עַל נְטִילַת יָדַיִם: בָּרוּךְ אַתָּה ה’, אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה. וּבָרָא בו נְקָבִים נְקָבִים. חֲלוּלִים חֲלוּלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לִפְנֵי כִסֵּא כְבודֶךָ שֶׁאִם יִסָּתֵם אֶחָד מֵהֶם או אִם […]

למה נועדו ברכות השחר?

ברכות השחר הן סדרה של ברכות, הנאמרות מדי יום בתחילת תפילת שחרית. מטרת הברכות היא להודות, כל יום מחדש, על שפע המתנות שאנו מתברכים בהם מדי יום ביומו.

ברכות השחר הן סדרה של ברכות, הנאמרות בפתיחת ברכת שחרית, ומטרתן להודות לבורא על שפע המתנות שהוא מרעיף עלינו מדי בוקר מחדש.

במקור, ברכות השחר נקבעו כברכות שיש לומר מיד לאחר שאדם מתעורר משנתו עם בוקר בשעה שנהנה מדברים אלו.

בדוורת האחרונים מקובל לגמור להתארגן לתפילה, ואז לברך את כל הברכות על פי הסדר.

המכנה המשותף של ברכות השחר – מתנות נפלאות ויום יומיות

הרב חנניה צ’ולק, יו”ר ארגון עזר מציון, זכה לשמש את ראש ישיבת פוניבז’, הרב שך זצ”ל בשנותיו האחרונות. “כל יום התפללתי אתו, שבתות חגים”, הוא מספר. “כשהגענו לברכת ‘פוקח עיוורים’, הוא אמר לי: ‘תצעק פוקח עיוורים, אני כבר לא רואה בעיניים’. חולה אחד אומר לי: ‘תצעק המכין מצעדי גבר, אני על כסא גלגלים כבר’. פעם הייתי אצל חולה, שכן שלי שהיה חולה בסרטן, כבר שכב הוא לא יכול היה לזוז. הוא אמר לי: ‘תצעק מתיר אסורים , אני אסור במיטה שלי ולא יכול לזוז'”, מצטט הרב צ’ולק את קריאתם של המיוסרים.

על ידי הקפדה על אמירת ברכות אלו מדי יום, האדם מגיע לדרגה הגבוהה של אהבת ה’. על פי עצתו של הרמב”ם: להתבונן בחסדיו יתברך. כאשר אדם מצליח לרכוש בנפשו את אהבת ה’ – כל החיים שלו נראים אחרת. את המצוות הוא מקיים בשמחה, וכל חייו הוא מקיים את אחת המצוות התמידיות הבסיסיות – מצוות אהבת ה’.

בברכות השחר אנו מודים לבורא על שורה ארוכה של חסדים יומיומיים. אנו מודים על שלל איברינו המורכבים והמשוכללים, על בריאת הנשמה ועוד רשימה ארוכה של ברכות על העיניים הנפלאות, על הרגליים היעילות, על הנעליים הנוחות, על השכל המדהים והמוח המופלא, ואפילו על פיסת הקרקע שעליה אנו דורכים מדי יום ביומו.

המכנה המשותף של פרטי רשימה זו הוא שכל המתנות הנפלאות הללו הן דברים שאנו חיים איתם כל רגע ורגע. מסיבה זו, אם לא נשקיע חשיבה והתבוננות מיוחדת בנושא, אנו עלולים שלא לחוש שהקדוש ברוך מיטיב עמו.

ברכות השחר משרישות בלב המברך את הידיעה שכל אשר לנו – מה’ הוא. כאשר נברך את ברכות השחר בכוונה ובשימת לב, נחוש שהחיים עצמם, הלבוש, האפשרות לפקוח עיניים וכל המצוי בידינו– מתנת שמים הם. ברכות השחר הן הזדמנות פז לבטא את הכרת הטובה לבורא. ולו פעם אחת ביום באופן מסודר ובשימת לב.

המטרה של כל הברכות בכלל, ושל ברכות השחר בפרט, לומר לאדם – עצור. חשוב, התבונן. קמת בבוקר, ואתה רואה, אתה שומע-הפלא ופלא! יש לך זוג רגליים, ידיים, המוח שלך עובד- פלאי פלאים. תשמח, תתרגש, תגיד תודה. תזכור את בורא העולם שהעניק לך באופן אישי את ים המתנות גם הבוקר, ועשה את רצונו.

דיני ברכות השחר

מי ששכח לברך ברכות השחר ונזכר לאחר התפילה, מברך את כל הברכות חוץ מברכת אלוקי נשמה. והטעם בזה, כי מאחר וחותם בה ‘ברוך אתה ה’ המחזיר נשמות לפגרים מתים’, וכבר אמר בתפילה ‘ברוך אתה ה’ מחיה המתים’ שהיא כעין זו, יש אומרים שיצא ידי חובה ולא יברך שוב.

מי ששכח לברך ברכות השחר ונזכר במשך היום, יברך כשנזכר. וגם אם נזכר בערב לאחר צאת הכוכבים, רשאי לברך (מאמר מרדכי, הגר”א, וחזון איש). אבל אם נזכר לאחר חצות לילה, הפסיד את הברכות של היום שעבר ולא יברך. (ד לו, תרלז)

קרדיט: הידברות

5/5 - (6 votes)
שיתוף